Witaj, jeśli się przyjrzysz kaloryczności chlebów na zakwasie, czy to z mąki orkiszowej czy pszenno-żytniej, owsianej itd., to większość z tych chlebów ma bardzo zbliżoną do siebie wartość kaloryczną. Chyba, że zawierają dodatki typu suszone owoce, pestki dyni, słonecznika, to wtedy z pewnością kaloryczność takiego chleba będzie nieco wyższa. [...]
100% żytni chleb na zakwasie, z żurawiną i ziarnami /SFD/2020/5/17/76fe0d6f2b6b4bf2901f1fa2ab3e8d45.jpg /SFD/2020/5/17/a0afb82fa2a44892b20bd5a965461c02.jpg
[...] Ciekawe ile razy taką 24 bym pocisnął.. Kontakt z kulami niemal nie istnieje, ale siły mam nadzieję przybywa, a przynajmniej - nie ubywa! Pochwalę się - robiłem w sobotę chleb na zakwasie i nie wyszedł.. :-( Wczoraj zacząłem robić nowy zakwas (100g mąki żytniej razowej typ 2000 + 100g letniej przegotowanej wody; zamieszać odstawić; po 12h [...]
[...] właśnie dlatego, że są przekonani, że nie warto jeść warzyw, nie dbają o ich jakość, nie chce im się ich przyrządzać zdrowymi, tradycyjnymi sposobami. Kto piecze i jada chleb na zakwasie (kolejny probiotyk)? Kisi ogórki, robi co dzień lub kilka razy na tydzień surówki? Ja na forum widzę generalnie : MROŻONKI , GOTOWANE WARZYWA (oczywiście [...]
[...] w 48g: http://www.tsgera.pl/img/nm.pdf Niby to lepsze, ale czy ostateczny produkt jest taki sam? Wątpię... Teraz wszystko próbują robić na skróty i w przyspieszonym tempie: chleb na zakwasie, kiszonki... Imo nie ma opcji, by to odzwierciedlało oryginał i jego wartość prozdrowotną. Moi znajomi wychowani na dobrej kapuście z drewnianej beczki i [...]
Chleb z samej swojej natury jest kiepskim produktem. To jadło dla biedoty dla zapchania brzucha. Nawet domowy chleb na zakwasie pozostanie tylko zlepkiem cukru i glutenu, czymś co warto wyeliminować z diety i zastąpić czymś zdrowym. Np jajkami.
Dlaczego powinno się unikać wafli ryżowych (wiem, że są wysoko przetworzone ale w sumie wafle to jest sam ryż)? Czy to prawda, że mogą szkodzić cerze? Lepiej zjeść domowy chleb na zakwasie niż wafle ryżowe?
Chleb na zakwasie zawiera znacznie mniej glutenu, ale nadal go posiada ;) . Z owsem o tyle problem, że posiada białko o budowie podobnej do białek glutenu/należącej do tej samej grupy - i organizm hmm - może uznać coś za gluten co nim nie jest :) . Jeżeli nie jest się celiakowcem, czy osobą mocno nadwrażliwą na gluten - nie ma co popadać w [...]
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Jeśli wszystko wiesz to w czym masz problem? Wbrew temu co Ci się wydaję nie jest ciężko znaleźć chleb na zakwasie. Dlaczego jest połączeniem mało pożądanym? wyjaśnij. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-07-26 15:07:38
Dorzuce jeszcze teraz mala kolacyjke. Chleb na zakwasie swoj,szynka wedzona z solanki,slonina wedzona wszystko domowa robota. /SFD/2020/3/4/efb7cfa049254124a882d85286ab113f.jpg
Julietta - miałaś pszenny razowy czy żytni? Chleb na zakwasie uczy cierpliwości, a chleb żytni pokory. Razowy pszenny - uwaga nie kroimy jak ciepły - wtedy faktycznie jak glina wyglada w środku i mozemy wyrzucić mysląc ze zakalec lub niedopieczony. Kroimy dopiero po ostygnięciu zupełnym. Żytni - trzeba uważać na konsystencję ciasta, nie może być [...]
[...] nie zjadłam - to trzecie zdjęcie robione jakiś czas po dzisiejszym śniadaniu (grahamka, pieczony udziec z indyka, jajko, masełko, szczypiorek i zielony ogórek) :-| Obli a ten chleb na zakwasie, pszenny? można? o na przykład taki, albo taki, albo taki (bez otrąb, drożdży i słodu). Myślałam o takim nie z białej mąki, tylko pełnoziarnistej.
Obli a ten chleb na zakwasie, pszenny? można? o na przykład taki, albo taki, albo taki (bez otrąb, drożdży i słodu). Myślałam o takim nie z białej mąki, tylko pełnoziarnistej. Ja nie obli, ale ogólnie tylko żyto - ale może rzeczywiście Ty masz inne zalecenia. Więc razowa (pełnoziarnista, 2000) żytnia mąka.
Aga kuś się :) Jak masz dojrzały zakwas to lepszy chleb wychodzi i prawdopodobienstwo zepsucia mniejsze. Jakbys sama robiła (co tez jest oczywiscie mozliwe) to pierwsze chleby mogą nie wyjsc :)A chleb na zakwasie jest o niebo lepszy od takiego na drożdzach
Zabrałam się wczoraj do robienia zakwasu bezglutenowego na chleb z mąki gryczanej. Na wyjazd na snowboard chciałam sobie wziąć, żebym miała, co na śniadanie jeść, bo inaczej będę skazana pewnie na jedzenie samej wędliny bez kanapek. Mam nadzieję, że wyjdzie, chociaż z tego, co czytałam w necie raczej nikomu nie wychodzi za pierwszym razem. Na [...]
[...] - nie było tak źle z tą 30:) - Już pół tygodnia mam 30 lat i niedużo się zmieniło:) Kiedy masz urodziny? PS Kciuki się przydadzą, na pewno! Wtorek 27 Marca 2012 Miska 1 i 2 chleb na zakwasie, masło, schab pieczony 3. żurek z jajkiem pierś kurza, gotowana marchew, gotowany brokuł + woda, kawa, sok jabłokowy tymbark (niestety wpadło takie coś) [...]
Generalnie chleb na zakwasie robi się niestety na dwa etapy. Czyli miesza się mąkę z tym zakwasem, odstawia na kilka godzin do rosniecia i dopiero piecze
[...] masakruje 12kg @-| 6. wypychanie bokiem na maszynie 25 kg 2x25 7. unoszenie bioder z krążkiem 10kg 3x 25 8. brzuszki z krążkiem 10kg 3x 25 Upiekłam pierwszy swój chleb na zakwasie, kukurydziano-gryczany, i po prostu szczena opada jaki jest obłędnie pyszny! 8-) Przypomina mi taki najzwyklejszy chleb na zakwasie z dzieciństwa. Pachnie [...]